Rimavská Sobota si pripomenula 68. výročie oslobodenia

22.12.2012 Rimavská Sobota

Rimavská Sobota 22. decembra (TASR) - Obyvatelia Rimavskej Soboty si pripomenuli v týchto dňoch 68. výročie oslobodenia mesta.

Ako povedal primátor Jozef Šimko, v roku 1944 tak mohli ľudia v meste osláviť prvé slobodné Vianoce po šiestich rokoch okupácie fašistami. Mesto oslobodili 21. decembra 1944 vojská druhého ukrajinského frontu pod velením maršála Malinovského.

Vence a kytice položili k pamätníku osloboditeľov okrem primátora mesta aj prednosta obvodného úradu Pavol Struhár, za Oblastný výbor Zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Pavol Brndiar a ďalší predstavitelia inštitúcií v meste. "Vojaci 240 streleckej divízie druhého ukrajinského frontu, ktorej velil generál Manskij, mimochodom čestný občan Rimavskej Soboty, obchvatným manévrom v smere od Rimavskej Seči, Pavloviec a Bátky a krátkymi pouličnými bojmi mesto červenoarmejci oslobodili.

Pri oslobodzovaní mesta padli šiesti vojaci Červenej armády a 30 vojakov štvrtého rumunského zboru. Pri dobíjaní mesta a pri prechode frontovou líniou padlo 55 občanov. Osloboditeľov občania srdečne vítali a všemožne im pomáhali. Veď len z Rimavskej Soboty odvliekli fašisti 670 občanov do koncentračných táborov. V meste bolo len niekoľko rodín, ktorých sa obete vojny nedotkli," povedal Šimko.

Počas ďalších príhovorov rezonovala výzva, aby sa na utrpenie obyvateľov a obete vojny nezabúdalo práve dnes, kedy sme svedkami snáh o návrat fašizmu a rasových nepokojov takmer po celom svete. Podľa účastníkov spomienky problémom je aj to, že problematika fašizmu sa vytratila zo školských učebníc.
 

Vyberte región